Το Biofeedback ή βιοανάδραση ή  είναι μία σύγχρονη μέθοδος εκπαίδευσης του εγκεφάλου, Σκοπός της βιοανάδρασης είναι η εκπαίδευση του εγκεφάλου, ώστε να επιτευχθούν τα φυσιολογικά επίπεδα των εγκεφαλικών κυμάτων και κατ’ επέκταση των σωματικών και ψυχολογικών λειτουργιών. Το biofeedback βασίζεται σε πάνω από 40 χρόνια πανεπιστημιακής έρευνας σε κορυφαία ιδρύματα όπως το UCLA, αλλά και κλινικής εμπειρίας στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τη NASA την δεκαετία του ΄60.

Πλέον έχει διευρυνθεί η χρήση του τόσο σε ενήλικες όσο σε και παιδιά σε διάφορες περιπτώσεις όπως ΔΕΠΥ,άγχος αϋπνίες κα.

Το παιδί έχει την εντύπωση ότι παίζει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή αλλά ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης,ο εγκέφαλος πρέπει να  διατηρεί την επιθυμητή κατάσταση (π.χ. συγκέντρωση ή και χαλάρωση). προκειμένου για παράδειγμα το αυτοκινητάκι να φτάσει στον τερματισμό, έτσι  βαθμιαία ο εγκέφαλος μαθαίνει, ακριβώς όπως μαθαίνει οτιδήποτε άλλο.

Είναι εντελώς ασφαλές μη παρεμβατικό και εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να διατηρεί την επιθυμητή ισορροπία προκειμένου να είναι δεκτικός στην διαδικασία της μάθησης,είτε το παιδί βρίσκεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είτε όχι.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ειδικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην φαρέτρα μας.